Flaks og tilfeldigheter sier du?

Jeg har nettopp kommet meg ut av badekaret på Quality hotel Gardermoen, etter kort tid med egenpleie. Jeg har koblet av, hørt på musikk, og bare lukket øynene. I 30 minutter så glemte jeg både tid og sted. Men det var på tide å komme tilbake til virkeligheten da jeg oppdaget av kroppen begynte å likne en rosin.

Snapchat-2088685992

Det er egentlig mye som har skjedd i min verden de siste månedene, og jeg skal ikke oppsummere alt i dette innlegget, da blir det langt og uleselig. Men jeg ønsker å snakke litt om flaks & uflaks. Jeg har hatt et blogginnlegg om dette tidligere også, men jeg kjenner jeg er litt provosert over hva folk får seg til å si.

Jeg har nylig blitt fortalt at jeg både er heldig og har flaks fordi jeg er ung, og har den jobben jeg har, og de mulighetene jeg har «fått» både i jobb og privat. Bare av ren nysgjerrighet så googlet jeg ordet flaks. Og wikipedia sier følgende:

«Flaks, hell og tur er at noe går bra for noen, særlig hvis det skjer overraskende og tilfeldig eller uten at en anstrenger seg. Flaks kan også kalles lykke, et ord som dessuten kan bety dyp glede»

Det er ingenting av det jeg har oppnådd som har kommet som en tilfeldighet eller uten anstrengelse. Det jeg har oppnådd er et resultat av innsatsen jeg har lagt ned i en periode på mange år. Det er timer med blod, svette og tårer, for det har det faktisk vært en del av. Kanskje ikke så mye blod, men svette og tårer, sammen med en liten «dæsj» humor og glede. Når dere har ferie, fri, røde dager, inneklemte dager, så jobber jeg. Når dere sitter å spiser fredagstaco, eller ser på tv på kvelden, så jobber jeg. Og dette har sin pris, og så blir det opp til meg å vurdere om prisen er verdt det, men at det er flaks eller tilfeldig, den kommer jeg aldri til å akseptere.

Uflaks derimot, det har jeg. For min diagnose er ikke et resultat av en uansvarlig livsførsel. Ståle Fredriksen, som har skrevet doktorgradsavhandlingen; «Bad luck and the tragedy of modern medicine» sier det så beskrivende.  Han hevder det ikke trenger å være noe magisk med flaks eller uflaks, for med “uflaks” mener han simpelthen mangel på kontroll.

Det at jeg fikk hjernesvulst er bare et resultat av noe jeg ikke kan kontrollere. Like mye som jeg eller du kan kontrollere et hjerteinfarkt, eller at noen omkommer i trafikken på vei til jobb. Det handler ikke om du drikker brus, eller vann. Eller om du spiser sjokolade i stedet for frukt. Klart man kan gjøre tiltak for å ha en sunn og fornuftig livsstil, men for mange som lever med diagnosen hjernesvulst, så vil jeg heller si at det handler om å skape en god livskvalitet. Hva er viktig for deg?

For meg er det viktig at jeg er en god mor, det er første prioritet. Og jeg har lært at bare ved å være meg selv, så er jeg nettopp det. Det handler ikke om hvor mye jeg må ha hentehjelp, eller barnevakt, eller hvor mange kaker jeg baker osv. Det handler om kvaliteten når vi er sammen. Skape trygghet, og gi masse kjærlighet. Og det vet jeg at jeg gjør. Livskvaliteten min øker når jeg får bruke hodet. Når jeg har utfordringer, oppgaver og ting/folk rundt meg som motiverer meg. Det å jobbe er viktig for meg. Jeg er et arbeidsjern, og jeg ønsker å få frem at det er mulig å være mamma og karrierekvinne, og lykkes i begge rollene. Og selvfølgelig å ha noen å dele livet med, ville økt livskvaliteten min. Det å få omsorg, gi omsorg, dele ting. Nærhet og kjærlighet ønsker vel de fleste av oss. Med alt dette i boks, sammen med en familie og gode venner så er det ro i sjela mi.

Og la oss ikke glemme, det å kunne gi noe tilbake eller være til inspirasjon, det er viktig!

Livet er ofte urettferdig. Vi får ikke alltid som fortjent. Denne innsikten bør få oss til vise mer barmhjertighet og større forståelse overfor andres lidelse. Ikke minst fordi vi plutselig kan få bruk for denne barmhjertigheten selv

Snapchat-1076944706

Med alt dette i bakodet, treffer jeg nå puta!

Jernkvinnen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s