Valg og konsekvenser

Livet består av mange valg. Hver eneste dag så tar vi flere valg, mange små, noen store.
Alle valg vi gjør har konsekvenser, og noen valg kan derfor være vanskeligere enn andre å ta. Avveiningene av positive eller negative konsekvenser står vi alle overfor.

valg_01

Jeg har alltid sagt at jeg har en sterk magefølelse på ting. Men hva er egentlig magefølelse? Og hvorfor baserer jeg ofte valgene mine på magefølelsen? Jeg har forsøkt å lese meg opp på dette «mysteriet», og det er faktisk litt interessant. Det viser seg at mye av det vi oppfatter i løpet av en dag behandles på et ubevisst nivå i hjernen slik at vår bevisste oppmerksomhet skal slippe å ta stilling til alt. Jeg tror jeg skal være glad for at ikke alt kommer inn i en åpen kanal. Da hadde hvert fall jeg sovnet tidlig om kvelden.
Når vi kommer opp i en situasjon der vi baserer oss på magefølelsen, er det trolig fordi vi har fått noen signaler fra de ubevisste prosessene, som gjør at vi reagerer på noe, uten en spesifikk begrunnelse.

Psykologiprofessor Paul Ekman har forsket mye på følelser og sier blant annet at når folk bevisst forsøker å skjule sine følelser, vil det oppstå et ansiktsuttrykk som «avslører» følelsen i et veldig kort øyeblikk. Det er snakk om et uttrykk i mikrosekunder. Noen mennesker er spesielt gode til å oppfatte uttrykkene og avdekker det han kaller et emosjonelt klima. Det betyr likevel at de ikke kan, på en rasjonell måte, begrunne fornemmelsen, men har  lagt merke til en følelse eller stemning på subtilt nivå. Dette kan gjerne kalles for magefølelse. Han mener videre at mennesker med høy emosjonell intelligens (Oh YES! :-)) kan stole på sin magefølelse. Disse menneskene er gode til å gjenkjenne subtile følelser i ansiktene, og dermed gjør dem mer åpne for nye opplevelser. I tillegg kan de vise mer interesse i omverden, de er trygge på seg selv og nysgjerrige. (Ikke helt full pott på meg, men nesten, hehe)

Men nok om det, dette er ingen psykologiblogg.

I tillegg til magefølelse så kan man for eksempel stille noen kontrollspørsmål selv enten før et valg tas, eller i ettertid, for å vurdere om det er/var et godt valg.

  1. Har jeg flere alternativer? Eller finnes det bare en mulighet så jeg egentlig ikke har et valg?
  2. Konsekvenser av valget. Vurdering av de gir økt mulighet for et rasjonelt valg.
  3. Er valget frivillig? Eller er det noen som tvinger meg til noe?
  4. Er jeg stolt etter å ha foretatt et valg?
  5. Hvis jeg allerede har tatt et valg, vil jeg handle i overensstemmelse med det valget jeg tok?

Det er viktig å huske på at mange valg er personlige, så hva som fungerer for meg, er kanskje ikke riktig valg for en annen. Barneoppdragelse er en varm potet her. Det er derfor det er så viktig at vi ikke dømmer noen, eller sier at de har gjort noe feil, uten grunn. Om noen f.eks. velger å ikke amme barna sine, så er det helt greit. Om noen lager saus fra pose, så er også det helt greit.

image_thumb4

Jeg er helt ærlig på at jeg har gjort mange feil gjennom mine 30 laaaaaange år. Jeg er ikke perfekt, og jeg prøver heller ikke bli det. Jeg vil trolig ta feil avgjørelse/beslutning/valg i fremtiden, men jeg gjør forhåpentligvis ikke samme feilen 2 ganger.

Så nå er det bare å hoppe ut i det. Ta mange veloverveide valg, enten om det er små ting som hva du skal ha til middag, eller matpakken i morgen. Til store ting, som hva gjør deg lykkelig, jobbsituasjon og familie.

wpid-backgrounds_14125

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s