Familielykken og tryllestaven

Det er tøft når familielykken forsvinner. Jeg følte meg umiddelbart mislykket som mor da bruddet var et faktum. Det var så viktig for meg at min datter skulle vokse opp sammen med sine foreldre. En av grunnene til at jeg ventet med å få barn var blant annet fordi jeg ønsket at ting i livet skulle være på plass. Jeg ville at vi skulle ha de økonomiske rammene på plass, et trygt hjem, og at forholdet skulle være godt etablert.

Jeg kommer ikke til å gå inn på hva som konkret skjedde, og hvordan situasjonen endte i et brudd. Det jeg ønsker å presisere er at man er to i et forhold, og det er ikke slik at den ene nødvendigvis har gjort alt rett og den andre alt galt. Jeg er ikke perfekt, men jeg vet at jeg ga alt mot slutten. Det var for sent å sette inn støtet, og hadde jeg ikke kommet meg ut av det så hadde jeg kanskje fortsatt å leve familielivet på en løgn. Vi skiltes som venner, i et øyeblikk der dette fortsatt var uproblematisk. Nå skal det sies at det å være venner, eller det å kunne samarbeide, ikke er en selvfølge, selv ikke i denne situasjonen. Det er noe man bestemmer seg for, og som man må jobbe med seg selv for å klare å gjennomføre. Ja, man må kanskje svelge noen kameler, men det er nå en gang slik det er når barna er de viktigste.

Sårede/bitre vokse kan miste fokus på hva som egentlig er til barnas beste. Dette har jeg fått føle på kroppen, da Emily’s pappa hadde med seg litt bagasje inn i forholdet. Er det en ting jeg har lovet Emily, og meg selv, så er det at jeg skal ta meg tid til å se henne, høre henne, og skape en god hverdag med henne, i samråd med hennes Pappa. For han er en god Pappa. Han er en typisk mann. En enkel sjel som til tider trives best med å bli fortalt hva han skal gjøre, så gjør han det. Jeg har lært at det enkleste er ofte å si det som det er, i stedet for å gå rundt å tro at han skjønner hva jeg forventer. (Det er ikke alltid jeg vet det selv heller, hehe)

Vi har hatt det man kan kalle et «lykkelig» samlivsbrudd. Vi har ikke hatt noen uenigheter om barnefordeling eller økonomi. Vi er begge innstilt på å få dette til å fungere, selv om jeg til tider føler jeg må gi litt mer av meg selv for å holde kursen. Men jeg må si, jeg gruer meg til de høytider hvor jeg ikke får være sammen med henne, hvor vi ikke lenger gjør de typiske tingene som en familie. Ferien blir den første testen. Jeg er ikke stresset eller bekymret for at hun ikke vil ha det bra. Jeg synes bare det er sårt at jeg ikke får se henne, og lage minner som en familie med henne. Men det er mitt behov, og det er noe jeg må jobbe med. Det er viktig å se forskjellen.
Vi har en avtale på at bursdager skal feires sammen. Det har vært viktig for meg at vi kan ha det hyggelig sammen på begivenheter som har med henne å gjøre. Bursdagen er hennes dag! Og det kan fort bli litt mye hvis barnet skal ha en bursdag hos Pappa, en hos Mamma, og en med venner. Familien synes jeg må klare å samles en dag i året.

Huset vi bygget sammen er nå solgt, og noen andre har flyttet inn. Det var ikke morsomt den siste gangen jeg var der, hvor alt jeg gjorde, ble gjort for siste gang. Det var virkelig ikke slik jeg ønsket at det skulle bli. Jeg kunne godt tenkt meg å kjøpt huset, men jeg vet med meg selv at jeg er langt i fra i stand til å vedlikeholde et helt hus alene, særlig når jobben også krever sitt av meg. Fornuften trakk meg til Nittedal. Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til, da det ble lagt ut splitter nye leiligheter til salgs, bare et steinkast unna mine foreldre. For andre gang i mitt liv så har jeg kjøpt noe, uten å ha sett det, eller selv vært på visning. Det gikk veldig fint første gang, så jeg satser på en gjentakelse av suksessen.

Når det er sagt, så er det å være i et samlivsbrudd nesten en fulltidsjobb i en kortere periode. Man må til megling om felles barn, det er salg av hus, bil, eventuelle andre større verdier. Det er oppsigelse av forsikringer, nye forsikringer, ny barnehage….
Jeg kunne fortsatt, men poenget er at det er mye. Jeg skulle ønske at et samlivsbrudd kom med en tryllestav. En stav med magisk støv som bare fikset alt for meg. En stav som kunne spole tiden litt frem, til alt var på plass og roen har senket seg. Hvis noen har en slik stav liggende så er den ønsket!

Ting faller stadig litt mer på plass etter hvert som man tilpasser seg den nye hverdagen. I mitt tilfelle så er min største utfordring å takke ja til hjelp som tilbys. Jeg er streng med meg selv, og forventer at jeg skal takle alt i den nye hverdagen alene. Gikk på en smell en dag da jeg ikke rakk barnehagen. Det har aldri skjedd meg før, og det var ingen god følelse. Jeg er takknemlig for at jeg har en mor som ikke bor så langt unna, og som for tiden jobber 40%. Hun stiller opp, fikser og hjelper. Det er en ny tilvenning for meg at barnehagen ikke lenger har så gode åpningstider som jeg var vant med. Og det er en tilvenning å bli flinkere til å be om hjelp eller ta i mot hjelp som tilbys. Samtidig så er det lærdom for meg, å akseptere at forventningene til meg selv som mor kan senkes, uten at det gjør meg til en dårligere mor. Det er også lov å ha en karriere samtidig, det krever bare at man må bli flinkere på planlegging, og det hjelper å ha en god dialog med arbeidsgiver. 🙂

Alt i alt, samlivsbrudd er noe dritt, men når det er et faktum gjør det beste ut av det, tenk på barna! Det er en tid for alt. Føler man seg såret eller bitter så kommer det en tid for det. Barna må prioriteres først, og så får man som voksne bearbeide resten på kammerset, når barna ikke er tilstede. Høres enkelt ut, vet at det ikke er det, men man får det så mye bedre hvis man får det til. Alle får det bedre.

 

Jernkvinnen 🙂

 

 

 

 

2 kommentarer om “Familielykken og tryllestaven

    • Jernkvinnen sier:

      Jeg savner de gode åpningstidene og ferieløsningene, men jeg må bare lære meg å tilpasse meg endringene. De blir tross alt slik noen år fremover. 🙂 Emily savner Jacob også, hun snakker om han hele tiden. Vi får treffes en dag så savnet kan få en hviledag

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s